Сайта кӗр | Регистраци | Сайта кӗрсен унпа туллин усӑ курма пулӗ
 -14.0 °C
Вӑррӑн пуҫ тӳпинчен пӑс тухать.
[ваттисен сӑмахӗ]
 

Аçтахар Плотников: В чем суть национального языкового вопроса?

Аçтахар Плотников23.12.2017 11:402020 хут пӑхнӑ

Высказывание Владимира Путина о добровольном изучении родных языков и последовавшие за ним изменения в школьных образовательных стандартах вызвали шквал мнений. Как со стороны национальных групп, так и их противников. Думаю, все же стоит опубликовать статью с некоторыми разъяснениями.

Многих данный вопрос волнует только в том плане, что будут ли обучать его ребенка чувашскому или нет; нужно ли ребенка принудительно обучать чужому языку или нет? Зачастую доходит до абсурда, и слышатся высказывания типа «почему русские должны сохранять культуру чувашского народа, когда сами чуваши не хотят». Все эти вопросы возникают от недопонимания того, чего на самом деле хотят чуваши.

А желание-то всего одно: иметь равные права для развития своего родного языка, то есть такие же, какие имеет для своего развитии русский язык. Не принудительно обучать всех подряд чувашскому языку, но чтобы в обществе царило равное отношение к языкам. Не больше и не меньше. Равное, то есть одинаковое. Если государственный русский язык преподается в обязательном порядке, то с какой стати должно быть исключение для государственного чувашского? Если для обучения государственному русскому языку от родителей не требуют никаких заявлений, то по какой такой причине такие заявления требуются для обучения государственному чувашскому языку? Неравенство, которое творится в стране с подачи гаранта Конституции Российской Федерации Владимира Путина, вызывает много разных вопросов. И, конечно же, серьезные опасения, что по прошествии некоторого времени мой родной язык в родной республике просто потеряет статус государственного языка.

Вопрос отношения к языку народа, с которым вы живете бок о бок, это прежде всего вопрос уважения к этому народу. Волей-неволей возникает вопрос: неужели русским и считающим себя таковыми так сложно выучить несколько чувашских слов, когда как для чуваш не является проблемой выучить русский на достаточно хорошем уровне? Дело-то ведь не в том, что они глупее чуваш, а в том, что они относятся к чувашскому языку — и, соответственно, ко всему чувашскому — как к второсортному, ненужному. Мне кажется, что шовинизм на бытовом уровне по отношению к чувашскому народу в Чувашской Республике (титульной нации республики) просто зашкаливает. Взять, к примеру, недавнее происшествие, которое случилось со мной: в ответ на мое обращение по-чувашски сотрудница ООО «ЕТК» предложила мне со своим чувашским языком уехать жить в Китай. Находись мы, к примеру, в Чечне, отношение было бы совсем другое.

Поэтому считаю, что республиканской власти необходимо четко и недвусмысленно разъяснить свою позицию в языковом вопросе, чтобы всем было понятно, что у нас в республике взят курс на равноправие обоих государственных языков, к обоим языкам должно быть равное, одинаковое отношение. Чтобы было понятно, что в республике создается атмосфера взаимного уважения народов, в ней проживающих. Без подобной стратегической политики, когда обсуждение национально-языкового вопроса сводится только к количеству часов обучения чувашскому, русскому и иностранному языкам, население республики может прийти лишь только к разобщенности и расколу. Нужно бороться с бытовым шовинизмом, а не ломать голову над вопросом «обучать ребенка чувашскому или нет». Такая же политика должна быть и в Москве: федеральная власть также четко и недвусмысленно должна заявить, что у нас в стране все народы и все языки равны. И тем более не превозносить «русскую исключительность» в качестве идеи государственного масштаба. Сила и сплоченность России может быть только в дружбе и взаимоуважении народов, объединившихся в Российскую Федерацию.

 

Аҫтахар Плотников

 

Комментари:

Ялтан // 9259.3.8429
2018-02-06 06:23
Тимĕр,элеметнарно, Акапасара ЮТВ каналти, хăв ертсе пыракан курава хутшăнма чĕн. Ату с какого перепугу вырăс чиновникĕсен чăвашсене "тăван чĕльхепе устермелли ача пахчисем" туса памалла.
Agabazar // 2741.77.9134
2018-02-07 00:23
Agabazar
Чăваш республикинче нимĕнле вырăс чиновникĕсем те çук. Пулма та пултараймаççĕ. Пурте — чăваш чиновникĕсем.
Тимер // 1726.84.3785
2018-02-09 15:04
Чиновникӗсем те чӑвашсемех пуль ха та.Ӗҫӗ садикре чӑвашла вӗрентессинче вӗсенче мар. Кун пирки вӗсенчен никамах та ыйтмасть пулас.Ыйтакансем,ашшӗ-амӑшсем,ҫукпа пӗрех.Иккӗмӗш ачана садике илсе ҫӳретӗп кашни кун.Халиччен илтмен кун пек ыйтӑва хамӑр садикре.Чиновнике вара кирлӗ-и ?.
Agabazar // 2316.68.6542
2018-02-09 22:59
Agabazar
Эпир "Вырăс Республикинче" мар, "Чăваш Республикинче" пурнатпăр. Çавăнпа та мĕнпур тиексем пирĕн патра чăваш чиновникĕсем пулса тăраççĕ.
Ялтан // 9259.3.8429
2018-02-10 12:38
Тимĕршĕн ялан халăх айăплă. Вырăссене ыйтмасăрах туса параççĕ пулсан,тутарсене те .Налукне вĕт ыйтмасăрах сăптăраççĕ чăвашсенчен.
Тимер // 4210.60.0904
2018-02-10 21:17
Манса ан кайӑр.Тимӗр нихҫан та никама та айӑпламасть.Пурне те пӗр пек хаклама юрамасть.Кама кирлӗ тӑван чӗлхе,кама ик айки те тӑвайки.Кам хӑй ҫине кӑна шанать те унӑн ҫемьинче тӑван чӗлхе хуҫаланать,кам ачине темшӗн чиновнике шанса парасшӑн та ун ҫине кӑна шанать.Хӑйӗн ачи тӑван члхе пӗлменшӗн вӑт ялтансем садике тата шкула айӑпласшӑн.Так кирлӗ-и,е кирлӗ мар сире тӑван чӗлхе.Кирлӗ пулсан мӗн сӑлтавпа пепкӳне баю-баюшки юрлатӑн?.Мӗн сӑлтавпа эсӗ, ялтан, хӑв папа-мама?.
Ялтан // 9259.3.8429
2018-02-11 12:54
Усă курма ниçта та памаççĕ пулсан ,кама кирлĕ тесе ан лар. Налукне тюллетĕп пулсан , чиновниксенчен ыйтма та пултаратăп. Кильте кăна мар, ача пахчинче те,шкулта та тăван чĕльхепе калаçтармалла тесе. Кахал чиновник юррине йĕнерлесе ан ларнă пултăр.
Agabazar // 3121.06.9768
2018-02-11 14:58
Agabazar
Тимĕре "усламçă" теççĕ. Бизнесмен. Пайтаçă.
Вара унăн бизнесне, йăпшăнса кĕрсе е урăхла майпа, çавна, аркатма хăтланакан мошшеннĕксене те айăплас мар тет-ши Тимĕр? Унтан-кунтан йăкăртма пуçласан та ним те айăплас çук-ши? Çавнашкалах "çветтуй-ши" вăл?
Атнер // 1726.84.3785
2018-02-12 08:39
Бизнесмен кам вӑл паянхи кун?.кредит банкран илсе ӗҫ вырӑнӗ ту,налук тӳле,ӗҫ укҫи 30 пин.унсӑрӑн никам та ӗҫлеместь санпа.Паллах чи лайӑх бизнес чиркӳ ӗҫченӗсен тата чӑваш эстрадӑра тар юхтаракансен тата кӗнеке кӑларса сутаканӗсен.Ну Акапаасар пирки каламасӑрах паллӑ.Вӑл паллӑ бизнесмен троль.
Agabazar // 2906.90.0471
2018-02-12 12:06
Agabazar
Тимĕрĕн бизнĕсĕ арканнă-им вара? (сулахай хулпуççи урлă виç хут сурса, йывăçа шаккаса: Тьху!Тьху!Тьху).

А чиркÿ çыннисене "лайăх бизнес" тума Аслă Турă пулăшать. Эстрадăçăсем вара Турăсăрах аптрамаççĕ пулмалла.

Страницӑсем: 1, 2, 3

Комментариле

Сирӗн ятӑp:
Анлӑлатса ҫырни:
B T U T Ячӗ1 Ячӗ2 Ячӗ3 # X2 X2 Ӳкерчӗк http://
WWW:
ӐӑӖӗҪҫӲӳ

Пурӗ кӗртнӗ: 0 симв. Чи пысӑк виҫе: 1200 симв.
Сирӗн чӑвашла ҫырма май паракан сарӑм (раскладка) ҫук пулсан ӑна КУНТАН илме пултаратӑр.

Эсир усӑ курма пултаракан Wiki тэгсем:

__...__ - сӑмаха каҫӑ евӗр тӑвасси.

__aaa|...__ - сӑмахӑн каҫине тепӗр сӑмахпа хатӗрлесси («...» вырӑнне «ааа» пулӗ).

__https://chuvash.org|...__ - сӑмах ҫине тулаш каҫӑ лартасси.

**...** - хулӑм шрифтпа палӑртасси.

~~...~~ - тайлӑк шрифтпа палӑртасси.

___...___ - аялтан чӗрнӗ йӗрпе палӑртасси.


Orphus

Радио (22.02.2018)

21:00
 
Новости (12+)
21:10
 
Юрă вăчăри (12+)
22:00
 
Хыпарсем (12+)
22:10
 
Юрă вăчăри (12+)
23:00
 
Новости (12+)
23:10
 
Юрă вăчăри (12+)

Баннерсем

 
Сайт пирки | Пулӑшу | Статистика
(c) 2005-2017 Chuvash.Org | МИХ пек регистрациленӗ свидетельство номерӗ: 2017 ҫулхи нарӑсӑн 3-мӗшӗнче алӑ пуснӑ ЭЛ № ФС 77 - 68592. Свидетельствӑна Ҫыхӑну, информаци технологийӗ тата массӑллӑ коммуникаци сферине тӗрӗслесе тӑракан федераллӑ служба (Роскомнадзор) панӑ.
Сайтри материалсене (ытти ҫӑлкуҫсенчен илнисемсӗр пуҫне) CreativeCommons Attribution-ShareAlike 3.0 лицензипе килӗшӳллӗн усӑ курма пулать. Сайтпа ҫыхӑннӑ ыйтусене кунта ярӑр: site(a)chuvash.org